Δεκάδες άρθρα γύρω από την επιστήμη και την έρευνα

Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες τώρα που δεν κυκλοφορούν οι πολίτες

Ανάλογες διαπιστώσεις έχουν κάνει γεωεπιστήμονες και σε άλλες χώρες, με βασικό συμπέρασμα ότι χάρη στην μαζική καραντίνα λόγω πανδημίας η Γη τρέμει λιγότερο. Σε όλο τον πλανήτη καταγράφεται μια μείωση του σεισμικού θορύβου, κάτι που αντανακλά τον περιορισμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων, αυτό μπορεί να βοηθήσει -πρόσκαιρα τουλάχιστον- στην ευκολότερη ανίχνευση των σημάτων μιας ηφαιστειακής έκρηξης ή ενός σεισμού.

Τα εργοστάσια, τα οχήματα, τα τρένα, οι ίδιοι οι άνθρωποι προκαλούν καθημερινές αδιάκοπες δονήσεις με τις μετακινήσεις τους, καθώς ο φλοιός της Γης κινείται ανεπαίσθητα. Ο Τομά Λεκόκ, σεισμολόγος του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, ανακάλυψε ότι ο σεισμικός θόρυβος μειώθηκε κατά 30% έως 50% στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο μετά το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Η σεισμολόγος Πόλα Κελεμέγιερ διαπίστωσε μείωση του σεισμικού θορύβου και στο Λονδίνο, ιδίως στην περιοχή του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτι, σύμφωνα με το «Nature». Ο Λεκόκ διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση του σεισμικού θορύβου λόγω κορονοϊού σημαίνει πως οι σεισμοί θα γίνουν λιγότερο πιθανοί (προφανώς όμως κανείς δεν θα ήθελε ένα σεισμό εν μέσω πανδημίας…).

Επιστήμονες ανακάλυψαν το προϊστορικό γιγαντιαίο «μεγάλο αφρικανικό λιοντάρι»

Ένα προϊστορικό γιγαντιαίο σαρκοφάγο θηλαστικό ταυτοποίησε μία ομάδα παλαιοντολόγων, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε κόκκαλα που βρίσκονταν επί δεκαετίες καταχωνιασμένα στο αρχείο ενός μουσείου της Κένυας.

Το προϊστορικό αυτό θηρίο πρόκειται για έναν γιγαντόσωμο θηρευτή, που κυριαρχούσε στην ανατολική Αφρική πριν από περίπου είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Το όνομα του είναι "Simbakubwa kutokaafrika", το οποίο στα σουαχίλι σημαίνει «μεγάλο αφρικανικό λιοντάρι».

Εντούτοις, το ζώο δεν αποτελεί μακρινό συγγενή του σημερινού λιονταριού και των αιλουροειδών, αλλά άνηκε στην εξαφανισμένη ομάδα θηλαστικών των υαινόδοντων, η οποία έμοιαζε εμφανισιακά με τις ύαινες, χωρίς ωστόσο να έχει άμεση σύνδεση με αυτές. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή Μάθιου Μπορτς, το «μεγάλο αφρικανικό λιοντάρι» ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από το σημερινό λιοντάρι και πιθανώς πιο μεγάλο και από την πολική αρκούδα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό National Geographic, ο επιστήμονας πραγματοποιούσε έρευνα στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι, όταν ζήτησε να δει το περιεχόμενο μίας συλλογής με το όνομα «ύαινες», στην οποία τελικώς εντόπισε τα προϊστορικά αυτά οστά.

Το σαγόνι του θηρίου, τα δόντια του και άλλα κόκκαλα από τον σκελετό του είχαν τοποθετηθεί εκεί, λίγο μετά την ανακάλυψη τους στα τέλη της δεκαετίας του '70 στη δυτική Κένυα.

Νέα χρονιά με σούπερ Σελήνη

 

 

Μία σούπερ πανσέληνος αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς ο σεληνιακός και ο ημερολογιακός κύκλος ευθυγραμμίζονται σε ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Η πρώτη πανσέληνος του Ιανουαρίου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της τη νύχτα της 1ης προς 2 Ιανουαρίου 2018. Στην παράδοση των ιθαγενών Αμερικανών είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Λύκου» (Wolf Moon) καθώς τότε είναι η περίοδος του χρόνου που πεινασμένες αγέλες λύκων ούρλιαζαν έξω από τους καταυλισμούς τους.

Διαβάστε περισσότερα: Νέα χρονιά με σούπερ Σελήνη

Επιστήμονες με επικεφαλής έναν Ελληνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει «αυτόματος πιλότος» στον εγκέφαλο

Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα, βρήκαν ότι ένα εγκεφαλικό κύκλωμα, που σχετίζεται με την ονειροπόληση, παίζει ρόλο-κλειδί στο να επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να εκτελεί διάφορες εργασίες ρουτίνας -όπως π.χ. να οδηγεί μέχρι το σπίτι του ή να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του- χωρίς να τις σκέφτεται, σαν να βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο»

Διαβάστε περισσότερα: Επιστήμονες με επικεφαλής έναν Ελληνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει «αυτόματος πιλότος» στον εγκέφαλο

Τα χταπόδια εχουν υψηλή νοημοσύνη και αισθήματα

Η πρώτη συνάντηση της αμερικανίδας φυσικής επιστήμονα Σάι Μοντγκόμερι με ένα χταπόδι τη γοήτευσε. Η ευφυΐα, η φιλικότητα και οι λεπτοί τρόποι των διάσημων πλασμάτων της θάλασσας κέρδισαν τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον της. Τόσο πολύ που έγραψε ένα βιβλίο για να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις γνώσεις που κέρδισε από τις πολύμηνες έρευνές της. «Ραντεβού με ένα χταπόδι» είναι ο γερμανικός τίτλος του μπέστ σέλερ της με αρχικό τίτλο «The Soul of an Octopus» (Η ψυχή ενός χταποδιού). Εκεί καταλήγει στο συμπέρασμα, μετά από όλα όσα ανακάλυψε για τα δημοφιλή μαλάκια, ότι τα χταπόδια πρέπει να έχουν ψυχή – όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακούγεται αυτό.

Διαβάστε περισσότερα: Τα χταπόδια εχουν υψηλή νοημοσύνη και αισθήματα

Η διατριβή του Στίβεν Χόκινγκ δωρεάν για όλους

 

 

Το 1966, ένας 24χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ κατέθεσε στο τμήμα Φυσικής την διατριβή του για τις ιδιότητες του Σύμπαντος που διαστέλλεται. Κρίθηκε θετικά και ο φοιτητής, Στίβεν Χόκινγκ, χρίστηκε διδάκτορας. Το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ αποφάσισε να αναρτήσει την διατριβή στον ιστότοπό του και η ανταπόκριση από τους χρήστες του διαδικτύου ήταν εντυπωσιακή.

Διαβάστε περισσότερα: Η διατριβή του Στίβεν Χόκινγκ δωρεάν για όλους

Είμαστε δημιουργήματα άλλων πολιτισμών

Ο πρώην αστροναύτης της NASA στο πρόγραμμα Απόλλων, Al Worden, ο οποίος έχει συμπληρώσει 75 περιστροφές γύρω από τη Σελήνη δήλωσε σε συνέντευξη ότι πιστεύει ότι είμαστε προϊόν κάποιου άλλους πολιτισμού που προϋπήρξε πριν από μας.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινων απάντησε:

«Είμαστε εξωγήινοι από μόνοι μας. Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ στο πως άρχισε ο πολιτισμός μας. Ένας εξωγήινος ήρθε με το διαστημόπλοιο του στη Γη και μας δημιούργησε. Εάν δεν πιστεύετε εμένα πηγαίνετε και κοιτάξτε τα βιβλία των αρχαίων Σουμέριων και δείτε τι λένε για εμάς», είπε.

 

Οι πρώτοι άνθρωποι απέφευγαν την αιμομιξία

Από τα πρώτα βήματά τους στη Γη οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι γνώριζαν ότι το σεξ μεταξύ στενών συγγενών δεν βγαίνει σε καλό. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία για πρώτη φορά εξέτασε γενετικά τα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων που έζησαν μαζί στο ίδιο μέρος την ίδια εποχή, 34.000 χρόνια πριν.

Διαβάστε περισσότερα: Οι πρώτοι άνθρωποι απέφευγαν την αιμομιξία

Η νέα γενιά υπολογιστών θα περιέχουν μαγική σκόνη

Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία και τη Ρωσία έδειξαν επιτυχώς πως ένας τύπος «μαγικής σκόνης» που συνδυάζει φως και ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ξεπεράσει τις δυνατότητες και των πιο ισχυρών υπερυπολογιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του University of Cambridge.

Διαβάστε περισσότερα: Η νέα γενιά υπολογιστών θα περιέχουν μαγική σκόνη

Μοριακό ρομπότ που μπορεί να κατασκευάσει μόρια

Επιστήμονες του University of Manchester δημιούργησαν το πρώτο «μοριακό ρομπότ», το οποίο είναι ικανό να πραγματοποιεί βασικές εργασίες, περιλαμβανομένης και της κατασκευής άλλων μορίων.

Τα μικροσκοπικά ρομπότ, μεγέθους ενός εκατομμυριοστού του χιλιοστού, μπορούν να προγραμματιστούν να κινούν και να κατασκευάζουν φορτία σε μοριακή κλίμακα, χρησιμοποιώντας έναν μικροσκοπικό ρομποτικό βραχίονα. Το κάθε ρομπότ είναι ικανό να χειρίζεται ένα μεμονωμένο μόριο, και αποτελείται από μόλις 150 άτομα άνθρακα, υδρογόνου, οξυγόνου και αζώτου.

Διαβάστε περισσότερα: Μοριακό ρομπότ που μπορεί να κατασκευάσει μόρια
Top